عوارض مولتی ویتامین بر کبد: مصرف مولتی ویتامین، خطری برای سلامت کبد دارد؟
مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها داروهایی هستند که مقدار مصرف آن ها تنظیم نمی شود و به همین دلیل می توانند به کبد آسیب جدی برسانند. با این وجود، بسیاری از افراد این مکمل ها و قرص های مولتی ویتامین را مصرف می کنند و از عوارض مولتی ویتامین بر کبد آگاه نیستند.
معمولا داروخانه ها این موارد را بدون نسخه هم تحویل می دهند ممکن است افراد فکر کنند که بی خطر هستند. ضرب المثل انگلیسی معروفی وجود دارد که می گوید فقط به این دلیل که مقداری از آن خوب است، به این معنی نیست که مقدار زیاد آن هم خوب است. این ضرب المثل درباره داروهای گیاهی، داروها و مکمل ها کاملا صدق می کند. اگرچه افزودن برخی از آن ها در دوزهای معین می تواند برای بدن مفید باشد، اما برخی از همین موارد در دوزهای بیشتر می توانند آسیب رسان باشند.
اگر شما هم از همین دست افراد هستید که گاهی ممکن است مکمل ها و قرص های مولتی ویتامین را با نقل و نبات اشتباه بگیرید یا بدون مشورت با دکتر به طور مداوم مصرف کنید، در ادامه با ما همراه بمانید. در این مقاله قرار است با عوارض قرص مولتی ویتامین بر کبد و تاثیری که روی ایجاد یا تشدید بیماری های کبدی می گذارد آشنا شوید.
در داروخانه آنلاین دکتر بهمنی (داروهوم) با امکان خرید آنلاین دارو، محصولات آرایشی بهداشتی، مکمل ها و تجهیزات پزشکی، میتوانید روند سفارش آنلاین را از مرحله بررسی، انتخاب محصول، خرید و تحویل در محل را انجام دهید. داروهوم به شما کمک میکند تا در وقت و هزینههای خود صرفه جویی کنید تا محصولات مورد نظر خود را با %تخفیفات ویژه و استثنایی% تهیه نمایید.
عوارض مصرف بیش از حد مولتی ویتامین؛ گوش به زنگ بیماری های کبدی باشید
مصرف دوزهای بالای ویتامین ها می تواند مانند برخی داروها، به کبد فشار بیاورد و باعث آسیب زدن به آن شود. این قضیه در مورد بعضی از ویتامین ها به قدری جدی است که پزشک احتمال دارد در طول دوره ویتامین درمانی که برای بیماری خاصی تجویز کرده است، آزمایش های دوره ای عملکرد کبد را نیز توصیه کند. به عنوان مثال، ویتامین های A، B3، B12، D و E می توانند به عنوان ویتامین های موثر در درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی عمل کنند؛ ولی لازم است بدانید که همزمان مشمول برخی عوارض مولتی ویتامین بر کبد هم می شوند. f
برای آشنایی با فواید ویتامین d3 و تاثیر آن بر کبد این مطلب را بخوانید.
خرید: انواع مکمل های پاکسازی کبد و سم زدایی بدن با قیمت استثنایی در داروهوم
جدول میزان مناسب ویتامین ها برای جلوگیری از آسیب کبدی
ویتامین/ماده معدنی | نقش در بدن | عوارض مصرف بیشازحد | میزان مصرف مجاز روزانه |
---|---|---|---|
ویتامین A | حفظ سلامت بینایی، رشد سلولی | مسمومیت کبدی، بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) | مردان: 900 میکروگرم زنان: 700 میکروگرم |
ویتامین B3 (نیاسین) | متابولیسم انرژی، سلامت پوست | آسیب کبدی در دوزهای بالای 500 میلیگرم در روز | مردان: 16 میلیگرم زنان: 14 میلیگرم |
ویتامین D | تنظیم کلسیم و فسفر، سلامت استخوان | افزایش کلسیم خون، رسوب کلسیم در کبد و کلیهها | 600 واحد بینالمللی (IU) |
ویتامین E | آنتیاکسیدان، محافظت از سلولها | اختلال در ذخیره ویتامین A در کبد، نارسایی کبدی | 15 میلیگرم |
ویتامین K | انعقاد خون، سلامت استخوان | آسیب به بافت کبد، مشکلات لخته شدن خون | مردان: 120 میکروگرم زنان: 90 میکروگرم |
آهن | تشکیل هموگلوبین، انتقال اکسیژن | بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی)، سیروز کبدی | مردان: 8 میلیگرم زنان: 18 میلیگرم |
ویتامین C | تقویت سیستم ایمنی، آنتیاکسیدان | جذب بیشازحد آهن، آسیب کبدی | 65 تا 90 میلیگرم |
به نقل از سایت orlandohealth.com درباره ارتباط مصرف بیش از حد مکمل های غذایی و بدنسازی و آسیب کبدی:
Supplements can also result in liver injury. In fact, one study estimates that 20 percent of liver injuries in the United States are caused using dietary supplements. It found that two types of supplements were largely to blame: multi-ingredient nutrition products such as those used for weight loss, and anabolic steroids used in body building.
مصرف مکملها نیز میتواند منجر به آسیب کبدی شود. در واقع، یک مطالعه تخمین میزند که ۲۰ درصد از آسیبهای کبدی در ایالات متحده ناشی از استفاده از مکملهای غذایی است. این مطالعه نشان داد که دو نوع مکمل عمدتاً مسئول این آسیبها هستند: محصولات تغذیهای چندترکیبی مانند مکملهایی که برای کاهش وزن استفاده میشوند و استروئیدهای آنابولیک که در بدنسازی به کار میروند.
برخی ویتامین های متهم برای تخریب کبد
مصرف بیش از حد هر چیزی می تواند مضر باشد، اما برخی ویتامین ها و مواد معدنی بیشتر از بقیه آسیب کبدی ایجاد می کنند. در ادامه با برخی از این موارد آشنا می شویم.
آیا میدانستید: پاکسازی کبد: چگونه کبد سالم داشته باشیم؟
ویتامین K؛ شمشیری دولبه برای کبد
ویتامین K ویتامینی محلول در چربی و از ویتامین های مورد نیاز بدنسازی است که مقادیر اضافی آن می تواند در کبد ذخیره شود. یکی از اثرات مسمومیت با دوز بالای ویتامین K آسیب به بافت کبد است. همچنین ویتامین K برای درمان مشکلات لخته شدن ناشی از بیماری شدید کبد موثر نیست و حتی دوز بالای آن می تواند مشکلات لخته شدن خون در این افراد را بدتر کند. اگر بیماری کبدی خاصی دارید در مصرف این ویتامین و مولتی ویتامین های شامل آن احتیاط کنید تا دچار این مورد از عوارض مولتی ویتامین بر کبد نشوید. به گفته سایت vinmec درباره این مورد:
Side effects of vitamin K excess include enlarged liver, paleness, increased sweating, shortness of breath, muscle stiffness, edema, irregular breathing, decreased movement or activity, swollen eyelids, or red skin.
ویتامین B؛ یافته های ضد و نقیض
برخی از ویتامین های B نیز می توانند روی کبد تاثیر بگذارند. برخلاف ویتامین های محلول در آب، ویتامین B12 در کبد ذخیره می شود و می تواند برای سال ها در آنجا بماند. ویتامین های گروه B که بهترین ویتامین برای درد مفاصل هستند، به طور کلی برای حفظ سلامت کبد ضروری هستند. مصرف بیش از حد ویتامین های B، به ویژه ویتامین های محلول در چربی، می تواند به کبد آسیب بزند.
مصرف بیش از حد ویتامین های B، به ویژه ویتامین های محلول در چربی، می تواند باعث آسیب کبدی شود. به عنوان مثال، ویتامین B3 در دوزهای بالای 500 میلی گرم در روز خطرناک است. ارتباط ویتامین B3 با بیماری کبد چرب غیرالکلی هنوز مشخص نیست. برخی مطالعات نشان می دهد که مصرف طولانی مدت مکمل نیاسین می تواند باعث مقاومت انسولینی و تشدید بیماری شود.
ویتامین A و تجمع غیرقانونی آن در کبد
مصرف دوزهای بالای ویتامین A، یعنی بیشتر از 12000 میکروگرم در روز، یا مصرف طولانی مدت مقادیر متوسط ویتامین A، ممکن است باعث آسیب زدن به کبد شود. ویتامین A اضافی در سلول های ستاره ای کبد ذخیره می شود و با گذشت زمان انباشته خواهد شد. تجمع ویتامین A می تواند منجر به بیماری فیبروز و صدمه زدن به کبد شود.
برخی معتقدند که مصرف زیاد ویتامین A ممکن است باعث پیشرفت بیماری کبد چرب غیرالکلی شود، اما تحقیقات بیشتری لازم است.
ویتامین E؛ ایجاد مشکل از طریق تاثیر بر یک ویتامین دیگر
ویتامین E نیز یکی از ویتامین های محلول در چربی است و مازاد آن از بدن خارج نمی شود و در کبد و سایر بافت های چربی بدن انباشته می شود. بنابراین، یکی از عوارض مصرف زیاد آن مشکلات مربوط به کبد است. مصرف بیش از اندازه ویتامین E موجب مشکل در ذخیره ویتامین A در کبد خواهد شد که ممکن است به نارسایی های کبدی منجر شود.
بیشتر بدانید: بهترین زمان مصرف ویتامین ای
آهن و تاثیر آن بر هپاتومگالی
در حالت کلی، آهن اضافی جذب شده، در مفاصل و اندام های مختلف بدن انباشته می شود. آهن اضافی در بدن، ذخایر آهن را افزایش می دهد و با گذشت زمان، می تواند باعث بیماری شود. مسمومیت با آهن در درجه اول بر کبد تاثیر می گذارد و می تواند باعث بزرگ شدن این عضو یا هپاتومگالی شود. رسوب آهن در کبد می تواند باعث سیروز کبدی شود که در صورت درمان نشدن، عواقب جدی دارد.
بیشتر بدانید: نحوه مصرف قرص آهن
ویتامین C؛ همدست آهن
مصرف بیش از حد ویتامین C می تواند باعث جذب بیش از حد آهن و آسیب کبدی شود.
با توجه به اینکه ویتامین C مخصوصا در فصل پاییز و زمستان یکی از مولتی ویتامین های محبوب برای مصرف کردن است شاید بد نباشد که با سرد شدن هوا و افزایش احتمال ابتلا به سرماخوردگی و بیماری های مشابه، نکته گفته شده و عوارض مولتی ویتامین بر کبد را به اطرافیان و عزیزان خود هم یادآوری کنید.
آیا میدانستید: قرص جوشان ویتامین C باعث چاقی می شود؟
ویتامین های محلول در چربی، تشدید کننده کبد چرب
کبد چرب به دو طبقه کبد چرب الکلی و غیرالکلی تقسیم می شود. در کبد چرب الکلی معمولا فرد با مصرف بیش از اندازه الکل به کبد خود آسیب می زند. اما کبد چرب غیرالکلی به دلیل وجود داشتن برخی بیماری ها مانند دیابت، تری گلیسیرید و کلسترول بالا، یا به خاطر مصرف بیش از حد فست فود ها و غذاهای چرب، وزن بالا و کم تحرکی ایجاد می شود.
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، وضعیتی است که در آن چربی بیش از حد در کبد فرد انباشته می شود. بیماری کبد چرب غیرالکلی یک بیماری شایع در تمام جهان است که در صورت پیشرفت می تواند به نارسایی کبد منجر شود.
بر اساس یک طبقه بندی معروف ویتامین ها دو دسته هستند: ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول در چربی. از بین این ها ویتامین های دسته دوم در صورتی که بیشتر از نیاز بدن باشند در کبد و سایر بافت های چربی بدن ذخیره می شوند. این ویتامین ها عبارتند از:A، E، D و K.
شاید شما هم این را شنیده باشید که ویتامین های محلول در چربی ویتامین های مضر برای کبد چرب هستند و باعث تجمع چربی بیشتر در کبد و در نتیجه منجر به تشدید این بیماری می شود؛ در حالی که مقادیر اضافی ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین C می توانند با ادرار از بدن خارج شوند و مشکلی پیش نیاورند.
نتایج تحقیقات بر روی مصرف ویتامین های محلول در چربی
تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف نشان داده اند که این تصور صحیح نیست. در مواردی، کبد چرب با کمبود ویتامین های محلول در چربی همراه بوده است. مصرف مقدار مشخص و به اندازه ای از آن ویتامین ها نیز می تواند باعث بهبود بیماری کبد چرب شود.
البته تمام حرف ما در این مقاله همین است که مصرف زیاد مولتی ویتامین ها بدون بررسی پزشک می تواند خطرناک باشد. پس ذکر این نکته نباید باعث شود که برای درمان کبد چرب خود یا اطرافیان به مصرف این ویتامین ها روی بیاورید. چراکه احتمال بروز دیگر آسیب ها و بیماری های کبدی در صورت مصرف زیاد ویتامین های محلول در چربی همچنان پابرجاست.
در داروخانه آنلاین دکتر بهمنی (داروهوم) با امکان خرید آنلاین دارو، محصولات آرایشی بهداشتی، مکمل ها و تجهیزات پزشکی، میتوانید روند سفارش آنلاین را از مرحله بررسی، انتخاب محصول، خرید و تحویل در محل را انجام دهید. داروهوم به شما کمک میکند تا در وقت و هزینههای خود صرفه جویی کنید تا محصولات مورد نظر خود را با %تخفیفات ویژه و استثنایی% تهیه نمایید.
کلام آخر
افرادی که مولتی ویتامین مصرف می کنند، اغلب این کار را با هدف بهبود و حفظ سلامتی انجام می دهند. اکثر این مولتی ویتامین ها بدون نسخه هم قابل تهیه کردن هستند و همین باعث می شود افراد فکر کنند این مکمل ها ایمن اند؛ در حالی که بی خطر نیستند. در این مقاله تاثیر مصرف بیش از حد برخی ویتامین ها روی کبد را بررسی کردیم. از آنجایی که یکی از شایع ترین و معروف ترین بیماری های کبدی کبد چرب است، گریزی به این موضوع و ویتامین های مضر برای کبد چرب و پیامدهای آن نیز زدیم.
در انتها لازم است تاکید کنیم که اگر حس می کنید بدنتان از کمبود ویتامین خاصی رنج می برد به جای مصرف بی رویه مکمل های غذایی و مولتی ویتامین ها به پزشک مراجعه کنید و اقدامات تشخیصی و درمانی لازم را زیر نظر پزشک پیش ببرید. در غیر این صورت ممکن است به قول معروف به جای درست کردن چشم بزنید ابروی خود را هم کور کنید و علاوه بر علائمی که حس می کردید دچار عوارض مولتی ویتامین بر کبد نیز بشوید. ما امیدواریم که با مطالعه این مقاله، شما به اهمیت این موضوع پی برده باشید و از خود بیشتر مراقبت کنید.
سوالات متداول
1- ایا مولتی ویتامین برای کبد ضرر دارد؟
مصرف مولتی ویتامین ها برای مدت طولانی میتواند آسیب کبدی ایجاد کند. این مورد در مورد بعضی از ویتامین ها به قدری جدی است که پزشک احتمال دارد در طول دوره ویتامین درمانی که برای بیماری خاصی تجویز کرده است، آزمایش های دوره ای عملکرد کبد را نیز توصیه کند. مثلا، ویتامین های A، B3، B12، D و E می توانند به عنوان ویتامین های موثر در درمان بیماری کبد چرب غیرالکلی عمل کنند؛ ولی لازم است بدانید که همزمان مشمول برخی عوارض مصرف بیش از حد مولتی ویتامین بر کبد هم می شوند.
2- آیا قرص های ویتامین برای کبد مضر است؟
مصرف بیش از حد هر چیزی می تواند مضر باشد، اما برخی ویتامین ها و مواد معدنی بیشتر از بقیه آسیب کبدی ایجاد می کنند. برای مثال مصرف بیش از اندازه ویتامین E موجب مشکل در ذخیره ویتامین A در کبد خواهد شد که ممکن است به نارسایی های کبدی منجر شود.
3- آیا مصرف مولتی ویتامینها برای افرادی که دچار کبد چرب هستند، بیخطر است؟
خیر، افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند باید در مصرف مولتی ویتامینها احتیاط کنند. برخی ویتامینهای محلول در چربی مانند A، D، E و K اگر بیشازحد مصرف شوند، ممکن است چربی بیشتری در کبد انباشته کرده و وضعیت کبد چرب را تشدید کنند. بهتر است این افراد تحت نظر پزشک مکملهای موردنیاز خود را انتخاب کنند.
4- چگونه میتوان از عوارض مولتی ویتامینها بر کبد جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از عوارض مولتی ویتامینها، باید مصرف آنها مطابق دوز توصیهشده توسط پزشک یا متخصص تغذیه باشد. همچنین، انتخاب مولتی ویتامینهای باکیفیت و اجتناب از مصرف بیشازحد یا خودسرانه بسیار اهمیت دارد. انجام آزمایشهای دورهای کبدی نیز میتواند به شناسایی مشکلات احتمالی در مراحل اولیه کمک کند.
7 replies on “عوارض مولتی ویتامین بر کبد: مصرف مولتی ویتامین، خطری برای سلامت کبد دارد؟”
سلام و عرض ادب
من چند سالی هست که برای تقویت بدنم از مولتی ویتامین استفاده میکنم، اما اخیراً شنیدم که مصرف بیشازحد بعضی ویتامینها میتونه به کبد آسیب بزنه. مشکلم اینه که دوز مصرفی دقیق رو نمیدونم و معمولاً خودم بر اساس حس نیاز مصرف میکنم. مثلاً گاهی سه روز پشتسرهم مصرف میکنم و بعد چند روز استراحت میدم.
سؤالم اینه که چطور میتونم مطمئن بشم مصرفم ضرری نداره؟ آیا باید آزمایش خاصی بدم یا راهی برای تشخیص این موضوع هست که بفهمم کبد تحت فشار قرار گرفته؟ ممنون میشم اگه درباره نحوه مصرف درست مولتی ویتامین و تأثیرش بر کبد بیشتر توضیح بدید.
سلام وقتتون بخیر
من از مکملهای مولتی ویتامین بهطور منظم استفاده میکنم، چون فکر میکنم بدنم کمبود ویتامین داره، اما راستش اخیراً مقالهای خوندم که گفته بود مصرف بیشازحد بعضی ویتامینها مثل ویتامین A میتونه باعث مسمومیت کبدی بشه. راستش خیلی نگران شدم، چون نمیدونم این عوارض توی مصرف طولانیمدت هم ممکنه پیش بیاد یا فقط برای مصرف دوز بالا هست؟
به نظرتون بهتره که برای ادامه مصرف با یه پزشک مشورت کنم یا از آزمایشهای دورهای برای بررسی عملکرد کبد استفاده کنم؟ چون نمیخوام بهخاطر بیاطلاعی به بدنم آسیب بزنم. ممنون میشم اگه یه راهنمایی جامع بدید.
سلام. ممنون بابت مقاله خوبتون. من مدتی هست که از مولتی ویتامین استفاده میکنم، ولی راستش نگران تاثیرات منفی روی کبد شدم، بهخصوص که شما درباره ویتامینهای A و B3 توضیح دادید. اگر بخوام از مکمل استفاده کنم ولی مطمئن بشم که آسیبی به کبدم نمیرسه، باید چطور مطمئن بشم؟ آیا مصرف مولتی ویتامینهایی با دوز پایینتر ایمنتره؟ همچنین اگر کبد چرب داشته باشیم، بهتره از مصرف مکملها خودداری کنیم یا بعضی از ویتامینها حتی برای درمان این مشکل مفید هستن؟ لطفاً اگر کسی اطلاعات بیشتری داره یا تجربه مشابهی داشته، راهنمایی کنه.
سلام و وقت بخیر. مقاله خیلی خوبی بود و من خیلی نکات جدید یاد گرفتم. راستش من همیشه فکر میکردم مولتی ویتامینها کاملاً بیضرر هستن، ولی حالا فهمیدم که مصرف بیش از حدشون میتونه حتی به کبد آسیب برسونه. سوالی که برام پیش اومده اینه که برای جلوگیری از عوارض، بهتره مولتی ویتامینها رو به صورت دورهای مصرف کنیم یا میشه طولانیمدت هم استفاده کرد؟ و اینکه آیا نشونه خاصی وجود داره که بدنمون دچار آسیب کبدی شده باشه؟ خیلی دوست دارم اگر کسی تجربهای در این زمینه داره، با من به اشتراک بذاره.
سلام و ممنون از مقاله جامع و مفیدتون. من مدتی هست که مکملهای ورزشی مصرف میکنم، مخصوصاً اونهایی که ترکیبات ویتامین B و آهن دارن. بعد از خوندن مقاله شما نگران شدم که شاید مصرف زیادشون به کبدم آسیب بزنه. به نظرتون بهتره این مکملها رو محدود کنم یا راهی هست که مطمئن بشم آسیبی به کبد نمیرسه؟ آیا آزمایشی وجود داره که وضعیت کبد رو بررسی کنه؟ همچنین درباره نقش ویتامین C در جذب آهن توضیح داده بودید. اگر مکمل آهن و ویتامین C رو همزمان مصرف کنیم، خطر آسیب به کبد بیشتر میشه؟ لطفاً راهنمایی کنید.
سلام دوستان. مقالهتون واقعاً مفید و آموزنده بود. من همیشه برای تقویت سیستم ایمنی از ویتامین C و ویتامین D استفاده میکنم، ولی متوجه شدم که مصرف زیادشون ممکنه باعث آسیب به کبد بشه. سوال من اینه که اگر کسی عادت داره هر روز ویتامین C بخوره، چطور میتونه بفهمه که دیگه مقدارش از حد مجاز گذشته؟ آیا علائمی مثل خستگی یا مشکلات گوارشی میتونه نشونه باشه؟ و در مورد ویتامین D که گفتید ممکنه رسوب در کبد ایجاد کنه، آیا بهتره فقط در مواقع نیاز مصرف بشه؟ لطفاً اگر کسی اطلاعات بیشتری داره، کمکم کنه.
سلام. من مدتی هست که به خاطر کمبود انرژی و خستگی زیاد، مولتی ویتامین مصرف میکنم. بعد از خوندن مقاله شما فهمیدم که مصرف بیش از حد بعضی از ویتامینها مثل ویتامین A میتونه به کبد آسیب بزنه. سوالی که دارم اینه که آیا برندهای خاصی از مولتی ویتامینها وجود دارن که دوز ویتامینهای حساس مثل A و K رو پایینتر داشته باشن؟ و آیا لازم هست هر چند وقت یکبار برای بررسی کبد، آزمایش انجام بدم؟ ممنون میشم اگر کسی تجربهای در این زمینه داره یا مکمل خاصی رو پیشنهاد میده، بهم معرفی کنه.