مولتی ویتامین دوران بارداری و شیردهی
مولتی ویتامین دوران بارداری و شیردهی با هدف رفع کمبودهای تغذیه ای و نیازهای بدن مادر و کودک، به بهبود کلی سلامت بدن کمک شایانی می کند. در شرایط ایدهآل، دریافت ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن از مواد غذایی، بهترین گزینه است، اما بسیاری از افراد به دلایل مختلف، قادر به دریافت مواد مغذی ضروری و مورد نیاز خود نیستند، به همین منظور، مصرف مکمل ها و مولتی ویتامین ها بسیار ضروری است. مادران به دلیل حساس بودن نسبت به رشد جنین و سلامتشان، نیاز به اطلاعات کاملی در مورد انواع مکمل ها دارند.
مصرف بیش از اندازه ویتامین ها در روز، می تواند اثرات منفی و جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. از این رو، متخصصان با تولید انواع مکمل ها و مولتی ویتامین ها، علاوه بر رفع نیازهای بدن، به بهبود سلامت آن نیز کمک شایانی کرده اند. میزان مورد نیاز ویتامین ها برای بدن، بسته به سن و جنسیت متفاوت هستند. به همین دلیل، مولتی ویتامین ها به طور اختصاصی برای انواع گروه های سنی، به دسته های مختلفی از جمله مولتی ویتامین بانوان، مولتی ویتامین آقایان، مولتی ویتامین سالمندان، مولتی ویتامین کودکان و مولتی ویتامین دوران بارداری و شیردهی تقسیم شده است.
ترکیبات رایج در مولتی ویتامین دوران بارداری و شیردهی
ترکیبات و مقادیر ویتامین های موجود در انواع برندها، با توجه به نیازهای مادر و جنین متفاوت است. از جمله ویتامین های ضروری و موجود در مولتی ویتامین های دوران بارداری و شیردهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آهن: در دوران بارداری نیاز بدن مادر به این ماده معدنی دو برابر می شود. آهن یک ماده معدنی ضروری است که در انجام چندین عملکرد حیاتی بدن دخالت دارد. اصلی ترین کار آهن در اکسیژن رسانی از ریه ها به نقاط مختلف بدن خلاصه می شود. در واقع این ماده به ساخت پروتئین های هموگلوبین و میوگلوبین کمک فراوانی می کند. هموگلوبین که داخل گلبول های قرمز خون وجود دارد، حمل اکسیژن را بر عهده می گیرد. همچنین آهن می تواند در تقویت سیستم ایمنی تاثیر بگذارد. کمبود آهن در بدن باعث بروز کم خونی شده و علائمی همچون رنگ پریدگی، ضعف و خستگی، ریزش مو، سرگیجه و سردرد را در پی خواهد داشت.
فولیک اسید: ویتامین B9 یا فولیک اسید که با نام فولات نیز شناخته شده است، در انجام بسیاری از اعمال حیاتی بدن مانند محافظت از سیستم عصبی و تولید خون دخالت می کند. در واقع اسید فولیک نوع دست ساز فولات می باشد و توسط مکمل ها به مصرف می رسد. این ویتامین علاوه بر آن که بر رشد سلول ها نظارت دارد، سوخت و ساز بدن را نیز پشتیبانی می نماید. دریافت فولیک اسید در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا از بروز نقص در لوله های عصبی جنین جلوگیری به عمل می آورد. این ویتامین خطر ابتلا به کم خونی را کاهش می دهد.
ویتامین های گروه B: گروهی از مواد محلول در آب هستند که نقش مهمی در تبدیل مواد غذایی به انرژی دارند. همچنین تاثیر مستقیمی بر عملکرد مغز و متابولیسم سلول ها می گذارند. تقویت پوست و مو، بهبود عملکرد سیستم عصبی و افزایش تولید سلول های خونی، از فواید مهم ویتامین های این گروه می باشند. از آنجایی که این مواد می توانند به رشد مغز جنین و کاهش خطر بروز نقص های مادرزادی کمک کنند، دریافت میزان کافی از ویتامین های گروه ب در دوران بارداری و شیردهی بسیار حائز اهمیت است.
ویتامین C: ویتامین ث یا آسکوربیک اسید در گروه ویتامین های محلول در آب قرار دارد و تامین مقدار مورد نیاز آن از طریق رژیم غذایی و مکمل ها، بسیار حائز اهمیت است. این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود. افزایش جذب آهن، کاهش فشار خون، تقویت عملکرد ذهن و حافظه برخی از دیگر مزیت های این ماده می باشند.
کلسیم: کلسیم یک عنصر شیمیایی و از مهم ترین مواد معدنی برای بدن است که طیف وسیعی از نقش ها را در بدن بازی می کند. وجود کلسیم برای استحکام استخوان و دندان بسیار ضروری می باشد؛ با افزایش سن به مرور چگالی استخوان رو به کاهش می رود؛ کلسیم در این امر دخالت کرده و سرعت پیشروی این اتفاق طبیعی را کاهش می دهد. در نهایت این مینرال ضروری، مانع از ابتلا به پوکی استخوان می گردد. کلسیم در دوران بارداری میتواند پیامدهای نامطلوب حاملگی را کاهش دهد، به ویژه کاهش خطر ابتلا به اختلالات فشار خون بالا در دوران بارداری، که با تعداد قابل توجهی از مرگ و میر مادران و خطر زایمان زودرس همراه است، که علت اصلی مرگ و میر زودرس نوزادان میباشد.
ویتامین D: یکی از ویتامین های چربی دوست می باشد و قابلیت ذخیره شدن در بدن را دارد. این ویتامین جذب کلسیم، فسفر و منیزیم را بهبود می بخشد. همچنین می تواند به تقویت استخوان ها کمک فراوانی نماید و از شکنندگی و ضعیف شدن استخوان ها جلوگیری به عمل می آورد. همانطور که گفته شد، ویتامین دی نقش مهمی در حفظ سلامت و استحکام مفاصل و استخوان ها ایفا می کند و خطر بروز نرمی و پوکی استخوان و پرانتزی شدن پا ها را کاهش می دهد. دریافت ویتامین D به کارکرد بهتر سیستم ایمنی بدن می انجامد. شواهد نشان می دهد که کمبود ویتامین دی در بین زنان باردار شایع است. سطح کم ویتامین D در زنان باردار با افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت بارداری، تولد زودرس، راشیتیسم (نرمی استخوان در نوزادان) و …. همراه است.
اهمیت مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری و شیردهی
همانطور که می دانید نیاز بدن به ویتامین ها، املاح و مواد معدنی در دوران بارداری افزایش می یابد. داشتن یک برنامه غذایی روزانه، به تامین مواد مغذی مورد نیاز مادران باردار کمک می کند، اما کافی نمی باشد. خانم ها در دوران بارداری نیاز به مصرف مکمل ها دارند. خصوصا در شرایطی که برنامه غذایی آن ها از تنوع کافی برخوردار نیست و یا به علت حاملگی های مکرر و با فاصله کم، ذخایر بدنی کافی ندارند. پس از دوران حساس بارداری، دوران شیردهی بسیار حائز اهمیت است.
در دوران شیردهی تغذیه مادر و کودک و دریافت مواد مغذی برای هر دوی آنها مورد توجه می گیرد. شیر مادر یکی از بهترین منابع برای تامین مواد مغذی برای کودک است، زیرا حاوی تعدادی ترکیبات فعال زیستی در ایمنی بدن مانند آنتیبادیها، سیتوکینها، داروهای ضد میکروبی و الیگوساکاریدها است. سلامت مادر در این دوران برای نوزاد از اهمیت بالایی برخوردار است. بانوان هنگام زایمان مقدار زیادی از خون خود را از دست میدهند. همچنین میزان قابل توجهی از مواد مورد نیاز بدن توسط جنین از بدن مادر مصرف خواهد شد. این مسائل سبب میشوند تا نیاز بدن مادر در دوران شیردهی دو برابر شود. به همین دلیل مادران در دوران شیردهی، حتماً باید به میزان کافی از ویتامینهای مختلف و همچنین مواد معدنی مانند کلسیم، فولیک اسید و آهن استفاده نمایند.
بهترین مولتی ویتامین دوران بارداری و شیردهی
مصرف مکمل های بارداری علاوه بر اینکه احتمال زایمان زودرس را کاهش می دهد، به طور آشکاری از خطر کم وزنی هنگام تولد و کوچک بودن نوزاد میکاهد. توصیه پزشکان و متخصصان به زنان باردار و شیرده این است که علاوه بر مصرف فولیک اسید و مکمل های آهن، از مولتی ویتامین ها نیز استفاده نمایند. از جمله بهترین مولتی ویتامین های دوران بارداری و شیردهی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
زمان و نحوه مصرف مولتی ویتامین بارداری و شیردهی
بطور کلی متخصصان و پزشکان توصیه می کنند، مصرف مولتی ویتامین های لازم را از سه ماه قبل از بارداری آغاز کنید، زیرا موجب به حداقل رساندن هر گونه عوارض احتمالی می شوند و می توانند مواد مغذی مهم را برای شما و نوزادتان تأمین کنند. مولتی ویتامین های بارداری و شیردهی را باید روزانه تنها یک عدد و یا طبق دستور پزشک مصرف نمایید. همچنین در صورت فراموشی یک دوز، آن را به محض یادآوری مصرف کنید و بقیه ی قرص ها را طبق روال هر روز مصرف نمایید.
در نظر داشته باشید که مصرف مکمل ها بیش از حد تجویز شده، می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد، زیرا ممکن است خطر مسمومیت وجود داشته باشد که می تواند اثرات نامطلوب قابل توجهی برای سلامتی مادر و جنین داشته باشد. درنتیجه برای مصرف هر گونه مکمل ابتدا با پزشک مشورت نموده و طبق دوز تجویز شده مصرف نمایید.
نحوه مصرف مکمل پرگناکر در دوران شیردهی
این مکمل با فرمولاسیونی منحصر به فرد و غنی از مواد معدنی اساسی و ویتامین های ضروری، جهت رفع نیاز خانم ها به برخی مواد مغذی در دوران شیردهی طراحی شده است. این مکمل به صورت قرص های مولتی ویتامین و کپسول های امگا 3 ارائه می شود. برای مصرف این مکمل بهتر است روزانه به همراه وعده غذایی اصلی، زمانی که معده خالی نباشد، دو عدد از قرص و یک عدد از کپسول را مصرف نمایید. به این نکته توجه داشته باشید که این فراورده حاوی آهن می باشد و مصرف بیش از اندازه آن می توان برای نوزاد مضر باشد. از این مکمل می توانید پس از زایمان تا زمانی که به نوزادتان شیر می دهید، استفاده نمایید.
جمع بندی
معمولا بانوان در دوران بارداری و شیردهی، بیش از هر زمان دیگری به ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای حفظ سلامت خود و جنین نیاز دارند. وضعیت سلامت و تغذیهای مادران و نوزادان از شاخصهای مهم هر بیماری است. مکمل های مخصوص این دوران با فرمولاسیونی کامل از مواد مغذی، جهت رفع نیاز روزانه به املاح و ویتامین ها فرموله شده اند. مصرف این مکمل ها برای بانوان بسیار ضروری است، زیرا دریافت مواد مغذی تنها از رژیم غذایی کاری دشوار است و بهترین گزینه برای رفع این کمبودها و جلوگیری از بروز برخی مشکلات، مصرف این مکمل ها است.